Tips: Måla fasaden

Våren är här och sommaren runt hörnet!

Funderar du på om det är dags att måla om huset? Vi har samlat ihop lite tips och bra saker att tänka på när du ska måla om huset. Tipsen gäller oavsett om du har en träfasad eller målad puts. Trevlig läsning!

Är det dags att måla?

Första tipset är, behöver det verkligen målas om? Hur länge sedan är det? En trött och tråkig fasad kan verkligen se ut som om som den målas, men mår underlaget bra och färgen inte suttit där allt för länge är det kanske en fasadtvätt som behövs. En fasadtvätt rengör och tar bort beläggningar och påväxt. I många fall känns det som ett nymålat hus efter en ordentligt utförd fasadtvätt.

Men om det nu verkligen är dags att måla om för färgen är till åren, delar av fasaden behöver bytas ut eller man helt enkelt vill byta kulör på huset så finns det några tips att ta med sig.

Underarbetet

Som så ofta är  det viktigaste och kanske tråkigaste delen är underarbetet. Var noga med att tvätta fasaden med målartvätt, skrapa bort lös färg, kontrollera virket och byta ut det som är dåligt. Men det är här slutresultatet till stora delar avgörs, så lägg tiden för att göra detta ordentligt. Då ökar du livslängden på det utföra arbetet markant.

Så här gör du:
– Lägg på målartvätt med någon form av spruta
– Borsta med mjud borste
– Skölj med vatten

Färgval

Välja färg är mer än bara välja kulör, vi rekommenderar alltid att välja en kvalitétsfärg från exempelvis Nordsjö eller Jotun. Det är också viktigt att måla med samma typ av färg som det var målat med tidigare. Var det akrylatfärg, måla med akrylatfärg. Fel typ av färg kan leda till att du blir tvungen att ta bort all färg och börja om, eller i värsta fall byta ut din fasad. Är du osäker på vilken typ av färg huset är målat med så kolla gärna på en gammal färgburk eller ta hjälp av en bra färghandlare.

Vanliga typer av färger:
– Akrylatfärg
– Täcklasyr
– Oljefärg
– Silikatfärg för puts

Verktyg

När det är tvättat, skrapat och färgen är vald så är det ett litet tips till innan du börjar måla. Välj verktyg och penslar med hög kvalité, de håller mer färg, det droppar mindre och arbetet blir avsevärt enklare och roligare med bra verktyg. Resultatet blir också bättre!

Du behöver:
– Pinne för att blanda färgen
– Pensel eller penslar och gärna en liten roller
– Lagom stor burk för färgen
– Wipes att torka eventuell spilld färg
– Handskar
– Solglasögon

Måla

När det äntligen är dags att börja måla så finns det några saker att tänka på, måla helst inte i direkt solljus, då är det lätt att färgen torkar för snabbt och inte hinner tränga in i virket. Undvik också att måla när det regnar, det kan göra färgen grå och livlös.

När du målar så kör med devisen uppifrån och ner, det vill säga börja högst upp på huset och måla neråt. Då är det mindre risk att det rinner och droppar på redan målade partier.

Hur mycket behöver man måla? Grundfärg på trärena ytor följt av två strykningar ovanpå är det vanligaste, men ibland kan det räcka med en strykning om fasaden är fräsch och du behåller samma kulör.

Säkerhet

Sist men inte minst – tänk på säkerheten när du målar, använd helst ställning eller lift. Använder du stege så se till att den står stadigt och flytta den ofta i stället för att sträcka dig för långt. Det är viktigt att hålla fasaden fräsch, men ditt liv är tusentals miljoner gånger viktigare!

Vill du ha det enklare?

Det är mycket att tänka på när man ska tvätta och måla sin fasad, dessutom är det en hel del jobb.

Vill du i stället njuta av sommaren så hjälper vi dig gärna med både tvätt och målning. Vi har rätt kunskap, erfarenhet och verktyg för uppdraget. Det enda du behöver göra är att välja kulör!
Beställs enkelt här!

 

Hoppas du fått med dig ny kunskap!
– Glenn Lunell, platsansvarig Jönköping