Verktyg du bör äga

Vilka verktyg behöver du hemma egentligen?

Att äga sitt eget boende innebär ofta att det alltid finns något som behöver fixas. Men vilka verktyg är egentligen nödvändiga för att hålla hemmet? Svaret beror såklart på hur mycket du själv vill göra och vilken typ av bostad du har. Bor du i en villa med trädgård behöver du kanske fler verktyg än om du bor i en lägenhet i stan.

För dig som känner dig osäker på vad du behöver för att klara av de enklaste uppgifterna, har vi satt ihop en lista med en bra bas av verktyg som vi tycker varje hem borde ha.

 

Borrskruvdragare – hemmets bästa vän

En borrskruvdragare är ett mångsidigt verktyg som kan användas till allt från att sätta ihop möbler och borra hål, till att montera hyllor och tavlor. Satsa gärna på en kvalitetsmaskin, den håller längre och är roligare att arbeta med. Glöm inte att komplettera med en bra borr- och bitssats.

 

Skruvmejselsats – för precision och kontroll

Alla skruvar tål inte att dras med maskin, och ibland kommer du helt enkelt inte åt med en skruvdragare. Då är en bra skruvmejselsats ovärderlig. Välj en sats från ett välkänt märke, och se till att den innehåller både Stjärnskruv och spårmejslar. Det är inte så tokigt att även ha ett par torxskruvmejslar.

 

Hammare – en klassiker i verktygslådan

Oavsett om du bor i lägenhet eller hus är en hammare ett måste. För småjobb som att spika upp tavlor och sätta ihop möbler räcker en enklare hammare, men har du större planer, investera i en välbalanserad hammare som gör jobbet lättare.

Mätverktyg – rätt mått är halva jobbet

Att mäta rätt är avgörande för att lyckas med det mesta hemma. Ett måttband på minst 5 meter och en tumstock är bra att ha för allt från att mäta gardiner till att räkna ut hur mycket tapet du behöver.

 

Vattenpass – för ett rakt och snyggt resultat

När du har mätt upp var hyllan ska sitta vill du också att den hamnar rakt. Ett vattenpass är oumbärligt för att få till det perfekta resultatet. För mindre jobb hemma räcker ett mindre vattenpass på 40–60 cm.

 

Skiftnyckel – mångsidig och praktisk

En justerbar skiftnyckel är ett måste för att skruva ihop möbler, justera höjden på TV-bänken eller fixa cykeln. För mer avancerade uppgifter kan en sats med fasta nycklar alternativt hylsnyckelsats vara ett bättre val.

 

Tänger – en kombinationstång är en bra start

En kombinationstång är ett praktiskt verktyg för att klippa, böja och hålla fast. Om du ofta fixar med saker hemma kan det vara värt att investera i specialtänger som avbitare, polygrip eller rörtång.

 

Övrigt – för den som vill ta det ett steg längre

Denna lista är grundläggande och riktar sig främst till dig som precis köpt din första bostad eller som inte har mycket erfarenhet av att använda verktyg. Ska du göra mer avancerade projekt behöver du fler och mer specialiserade verktyg.

Men med dessa grundverktyg kommer du långt. Du kan sätta upp tavlor, montera möbler, fixa med cykeln och mycket mer. Glöm bara inte att använda rätt infästning för rätt material för att undvika skador och olyckor.

Känner du dig osäker, eller vill du inte investera i en massa verktyg? Låt våra proffs hjälpa dig istället. Våra serviceproffs har alla specialverktyg och den erfarenhet som krävs för att få jobbet gjort snabbt och effektivt. Det är enklare att boka hjälp hos oss än att välja rätt verktyg!

Upptäck alla våra tjänster här

Comfy Living Tjänster