Guide: Vård av Tralldäck

Vårda ditt tralldäck

Nu när vårsolen äntligen börjar titta fram kliar det i fingrarna att börja göra utemiljön fin. Har du en uteplats i impregnerat trä så finns det flera metoder att ta hand om sin trall, men vad skiljer dom åt?

Varför ska man underhålla trallen?

Ett tralldäck byggt av impregnerat virke kommer i princip bestå lika länge, under förutsättning att det hålls skapligt rent, oavsett om du gör andra behandlingar eller inte. Främst behandlas tralldäck för att undvika sprickor, flisor och för att den ska se fräsch och fin ut. Med andra ord – hålla tralldäcket rent räcker, men andra behandlingar gör det trevligare!

 

Tvätta tralldäck

Oavsett vilken behandling man funderar att göra på sitt trall är det viktigt att rengöra det innan behandling för att få bort smuts, mossa med mera. Det rekommenderas även om man inte ska behandla den med något medel.

Det är lätt att tänka att man tar fram högtryckstvätten och använder den för att rengöra sin altan men det kan vara en riskabel metod. Det är lätt att det blir för högt tryck och att det sliter onödigt mycket på träet, ruggar upp det och ibland flisar sig. Så om du ska använda din högtryckstvätt, använd helst ett munstycke för terasstvätt och var försiktig.

Mest skonsamt är att skura altanen med en borste och såpvatten, men vill man använda maskiner så finns det flera alternativ på marknaden som ofta går att hyra.

 

Behandling av tralldäck

När man ska behandla sin trall finns det lite olika metoder. Det görs lämpligast när det inte regnar och inte för stark direkt sol. Med andra ord är en fin vårdag är perfekt tillfälle!

Tänk på att skydda stenpartier och andra ytor runt om då olika behandlingar kan ge envisa fläckar på fel ställe.

Olja

Träolja är kanske det som man tänker på först när man ska behandla altanen, och det är det vanligaste alternativet. Oljan gör så att vattnet inte tränger in i trallen och minskar sprickbildningen i trät. Oljan applicerar man med roller eller pensel. Olja går fås pigmenterad och glöm inte torka bort överflöd!

Nackdelen med olja är att trallen kan mörkna med tiden och att det måste göras om regelbundet. Livslängd: 1-3 år.

Såpa

Förutom att tvätta altanen med såpa kan man också skydda den. Här rekommenderas en fetare såpa en så kallad överfettad som skuras in i altanen och man låter det torka in. Ger fördelen att det kan kännas  mjukare att gå på och att trät inte mörknar på samma sätt som med olja.

Trall som såpas kommer med tiden bli naturligt grå. En enkel metod där man enkelt moppar ut en ganska koncentrerad såpblandning på en rengjord altan. Sen luktar det gott också! Livslängd: 0,5-1 år.

Terasslasyr

Terasslasyr blir mer och mer populärt. Terasslasyr är pigmenterad vilket betyder att trätrallen färgas i den kulör som du väljer, men träådringen lyser igenom så det känns naturligt och levande. I övrigt ger den samma effekt som en olja men ligger mer på än i träet. Livslängd 2-5 år.

Kisel

Ett relativt nytt sätt att behandla sin altan. Här lovar tillverkarna att man inte behöver behandla lika ofta som vid olja. Upp till 15 år skrivs det, men det ska man nog ta med en skopa salt.

Kiselbehandlingen ger också ett ljusgrått trä, så är det något man strävar efter kan det vara ett alternativ. Nackdelen är att det är en ganska dyr metod och lite mer krävande applicering. Tänk på att det rekommenderas syrafast, rostfria skruvar i tralldäck som behandlas med Kisel.

 

Vill du ha det enklare?

Det är mycket att tänka på när man ska tvätta och behandla sin altan och tralldäck, dessutom är det en hel del jobb.

Vill du i stället njuta i vårsolen så hjälper vi dig gärna med både tvätt och behandling. Vi har rätt utrustning för uppdraget och kan till och med slipa din altan om den har flisor eller behöver fräschas till rejält. Beställs enkelt här!