Golvslipning: Allt du behöver veta

Golvslipning är en effektiv metod för att återställa trägolvets skönhet och förlänga dess livslängd. Att slipa sitt golv istället för att lägga nytt är dessutom både billigare och bättre för miljön. Win-win!

Denna guide täcker allt du behöver veta om golvslipning, vilka golv som kan slipas och de olika behandlingarna som kan appliceras efter slipning. Vi har valt att hålla oss till de vanligaste typerna av behandlingar.

Man kan slipa golvet själv, men då det är ett riktigt hantverk och det är lätt att golvet blir förstört rekommenderar vi att anlita en professionell golvslipare. Olika alternativ, priser och bokning av golvslipning finns hos oss på Comfy Living här: Golvslipning

Läs vidare så lär vi oss mer!

 

 Vad är Golvslipning?

Golvslipning innebär att man slipar ner det översta lagret av lack, olja och trä från golvets yta för att eliminera repor, fläckar och ojämnheter. Processen utförs med hjälp av en eller flera golvslipmaskiner som slipar golvet i flera omgångar med allt finare slippapper.

Hur ofta golvet behöver slipas beror på slitage och hur många gånger ett golv kan slipas, men vårdar man sitt golv håller det sig fint och fräscht länge. Det finns stora och små slipmaskiner beroende på vilka ytor som ska hanteras.

 

Vilka Golv Kan Slipas?

Alla trägolv kan inte slipas, men de flesta massiva trägolv och många parkettgolv kan genomgå slipning. Här är en översikt över vilka golv som är lämpliga för slipning:

  • Massiva Trägolv: Dessa golv består av ett enda lager trä och kan slipas många gånger. Exempel på träslag inkluderar ek, furu, lönn och valnöt.
  • Parkettgolv: Majoriteten av golven kan slipas, dock är antalet gånger begränsat beroende på tjockleken på slitskiktet.
  • Fiskbensparket: Klarar ett antal slipningar.

Är du osäker om om just ditt golv kan slipas, så kollar vi givetvis det innan vi hjälper dig med slipningen. Efter slipning är golvet rått och måste behandlas för att skydda träet och förbättra dess utseende.

 

Olika Behandlingar för Slipade Golv

Efter slipningen finns det flera behandlingsalternativ som kan appliceras beroende på önskat utseende och användningsområde:

  • Lack: Ger en tålig yta och finns i olika glansgrader från matt till högblank. Lackade golv är lätta att underhålla och torka av.
  • Olja: Förstärker träets naturliga skönhet och ger en varm känsla. Oljade golv kräver regelbundet underhåll, men repor är enklare att reparera. Inte lika slitstarkt som lack.
  • Hårdvaxolja: Kombinerar fördelarna med olja och vax, vilket ger en slitstark yta med en naturlig look. Hårdvaxoljad yta är vattenavvisande och lätt att underhålla. Dock är ren lack fortfarande mer slitstarkt, men ger inte samma ”liv”.
  • Pigmentering: Både Olja och Hårdvaxolja kan blandas med pigment om man vill ändra nyans på sitt golv.

Underhåll av Slipade och Behandlade Golv

För att behålla golvets utseende och hållbarhet är regelbundet underhåll viktigt:

  • Rengöring: Använd en dammsugare med mjukt munstycke och en fuktig trasa för daglig rengöring. Undvik överflödigt vatten på trägolv.
  • Återbehandling: Oljade och vaxade golv behöver regelbundet återoljning eller vaxning.

 

Sammanfattning

Golvslipning är en utmärkt metod för att förnya trägolv och förbättra deras livslängd. Genom att förstå vilka golv som kan slipas och vilka behandlingar som passar bäst för dina behov, kan du spara både miljöpåverkan och ekonomiskt eftersom en komplett golvslipning ofta kostar mindre än bara materialet för ett nytt, standardgolv.

Boka en bra golvslipare genom oss på Comfy Living för att få ett hållbart och vackert resultat. Du hittar pris på golvslipning och bokar enkelt här: Golvslipning