Undvik skador med rätt takunderhåll
Att regelbundet underhålla tak och hängrännor är avgörande för att skydda ditt hem från potentiella skador. Genom proaktivt underhåll kan du förlänga takets livslängd och undvika kostsamma reparationer.
Men takarbete innebär också risker, och det är viktigt att veta när du ska ta hjälp av en expert istället för att själv ge dig upp på taket. I den här guiden går vi igenom hur du säkert inspekterar och underhåller ditt tak och dina hängrännor, samt när det är dags att kontakta en professionell snickare.
Varför är takunderhåll viktigt?
Ett välskött tak och fungerande hängrännor leder bort regnvatten effektivt, vilket förhindrar att vatten tränger in i husets struktur. Utan regelbundet underhåll kan blockeringar och skador leda till fuktskador, mögel och skador på både tak och fasad.
Några av de vanligaste problemen som kan uppstå vid bristande underhåll:
- Hängrännor som täpps igen av löv och skräp → vatten rinner över och skadar fasaden
- Spruckna eller trasiga takpannor → vatten tränger in i takkonstruktionen och orsakar skada
- Otäta fogar runt skorsten och takluckor – kan leda till osynliga läckor och skador
Genom att regelbundet inspektera ditt tak och rengöra dina hängrännor kan du förhindra dessa problem och undvika dyra reparationer. Man brukar räkna med en livslängd på ett tak mellan 15-50 år beroende på taktyp, regelbundet underhåll kan öka livslängden på ditt tak.
1. Inspektera taket
Många tror att det är nödvändigt att gå omkring på taket för att kunna inspektera det ordentligt, men det är ganska riskfyllt. Att kliva runt på taket kan vara farligt och kan dessutom orsaka skador på takmaterialet. Kan du så försök att inspektera taket från marken och vinden, ska du upp på taket så tänk på säkerheten, med rejäla stegar och säkerhetssele.
- Kolla takpannorna går det från marken för att identifiera trasiga takpannor eller andra skador så är det säkrast.
- Gå upp på vinden och leta efter ljusinsläpp, fukt eller missfärgningar som kan indikera en läcka.
- Känn efter unken lukt – det kan vara ett tecken på mögelbildning i takkonstruktionen.
Byta ut enstaka skadade pannor klarar många, men vi vill påminna om säkerheten. Är du osäker så anlita hellre en hantverkare med rätt utrustning. Det är inte värt att riskera ett fall från taket. Är det mycket skador så kanske det är dags att se över taket ordentligt. Vi står gärna till tjänst och hjälper dig att avgöra om du behöver byta tak, givetvis gör även takbyte åt dig om det blir aktuellt.
2. Rensa taket från löv, mossa och skräp
Om löv, mossa och grenar samlas på taket kan de blockera vattenavrinningen och orsaka frostskador vilket kan skada taket och leda till läckor. Glöm inte säkerheten och använd gärna teleskopisk takskrapa istället för att gå på taket.
- Rengör från mossa, löv och grenar – undvik hårda verktyg som kan skada takpannorna.
- Applicera eventuellt rengöringsmedel – Med tryckspruta eller enligt tillverkarens anvisningar. Rengöringsmedel tar bort fastsittande mossa och gör så regnet sköljer bort det över tid.
- Låt vattnet rinna av naturligt – Undvik att spruta med högtryckstvätt direkt på taket, eftersom det kan skada ytskiktet om man gör det på fel sätt.

Underhåll av hängrännor och stuprör
Mossa, löv och skräp från taket hamnar oftast i hängrännor till slut. Därför är det viktigt att rensa dessa med jämna mellanrum så vattnet kan rinna fritt.
Rengör hängrännor regelbundet så här:
- Ta bort löv och smuts med en skopa eller handskar.
- Skölj igenom rännorna med en vattenslang för att säkerställa att vattnet rinner undan.
- Kontrollera att fästen sitter fast och hängrännor inte läcker
- Installera lövskydd om du bor i ett område med mycket träd, för att minska behovet av rengöring
Kontrollera stuprör och avrinning
- Se till att stuprören är fria från blockeringar – ett enkelt test är att hälla ner vatten och se om det rinner ut ordentligt.
- Kontrollera att vattnet leds bort från husgrunden – stuprören bör mynna ut minst en meter från fasaden för att undvika fuktskador. Går Stuprören ner i marken kolla rensbrunnen så det rinner fint till dagvattensystemet.
Säkerhet vid takunderhåll
Att arbeta uppe på tak eller stege innebär alltid en risk, så värna om din säkerhet och ta hjälp om du är osäker. Några tips som gör det säkrare är:
- Gå aldrig upp på taket om det är blött eller isigt – ytan kan vara extremt hal.
- Använd alltid en stabil stege och ha någon som säkrar den när du arbetar.
- Undvik att kliva på takpannor eller takpapp – det kan orsaka skador och leda till dyra reparationer.
- Använd säkerhetssele om du ändå måste upp på taket – professionella takläggare använder alltid säkerhetsutrustning. Det finns att hyra om du inte vill köpa.
Tecken på att det är dags att kontakta en Snickare
Ett tak håller inte för alltid och till slut är det dags att byta eller åtgärda, eller så vill man byta för det lyfter utseendet på huset. Här är några punkter som tips när det är dags att ta hjälp:
- Läckage – fuktfläckar eller vatten som droppar är ett tydlig tecken på att något måste åtgärdas. Här är det viktigt att ta tag i det direkt för att undvika mer skador.
- Mögel eller unken lukt – kan indikera dolda fuktskador.
- Synliga skador – stora sprickor, trasiga takpannor eller tydliga tecken på slitage.
- Strukturella problem – om delar av taket verkar sjunka eller har börjat luta
Har du märkt något av detta eller är osäker, kontakta oss idag så hjälper vi dig under hela processen.
Sammanfattning: Förebygg vattenskador med rätt tak- och hängränneunderhåll
Genom att regelbundet inspektera och rengöra ditt tak och dina hängrännor kan du upptäcka skador i tid, förhindra vattenskador och säkerställa att ditt tak håller i många år framöver.
- Inspektera helst taket från marken eller vinden – undvik att gå omkring på taket om möjligt.
- Rensa hängrännorna minst två gånger per år för att säkerställa god vattenavrinning.
- Säkerhet först! Använd rätt utrusning och undvik farliga takjobb genom att ta in proffs.
Behöver du hjälp med takunderhåll eller misstänker skador?
Ring oss på 010 – 209 09 15 eller boka direkt här: