Hur fungerar rot- och rutarbete?

Rotavdraget

När du anlitar ett företag för rotarbete kan du få skattereduktion, så kallat rotavdrag, för delar av arbetskostnaden. Det är endast arbetskostnaden som ger rätt till rotavdrag. Företaget får dra av högst 30 procent av arbetskostnaden på fakturan. Material och resekostnader i samband med arbetet ger inte rätt till avdrag. Det är företaget som ansöker om rotavdrag åt dig. Rotavdraget gäller för privatägda bostäder som är 5 år eller äldre.

Ska du göra ett större projekt i din bostad som du misstänker kan maximera ditt möjliga rotavdrag? Då kan det vara fördelaktigt att fördela projektet över två år!

Läs mer om detta hos Skatteverket här!
Ger arbetet rätt till rotavdrag? Det kan du läsa mer om här!

Rutavdrag

När du anlitar ett företag för rutarbete kan du få skattereduktion, så kallat rutavdrag, för delar av arbetskostnaden. Det är endast arbetskostnaden som ger rätt till rutavdrag. Företaget får dra av högst 50 procent av arbetskostnaden på fakturan. Material och övriga kostnader, såsom resekostnader, i samband med arbetet ger inte rätt till avdrag. Det är företaget som ansöker om rutavdrag åt dig.

Läs mer om rutavdraget hos skatteverket här!
Ger arbetet rätt till rutavdrag? Det kan du läsa mer om här!